Vedere din centru

Vedere din centru

Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu” Bucureşti


        Şcoala Comercială din Bucureşti a fost înfiinţată în toamna anului 1864, prin stăruinţa doctorului Nicolae Kretzulescu, ministrului Instrucţiunii Publice. Până la înfiinţarea Academiei de Studii Economice în aprilie 1913, Şcoala Comerciala a fost cea mai înaltă treaptă a învăţământului economic românesc.
        Pe parcursul celor 140 de ani, şcoala şi-a constituit un însemnat patrimoniu imobiliar. În anii 1889 - 1890 primarul Capitalei, Emanoil Protopopescu - Pache, care fusese mai înainte directorul şcolii, a reuşit să construiască un edificiu adecvat, înscris astăzi în rândul monumentelor istorice.
        În anii 1889 şi 1900 şcoala a participat cu exponate proprii în cadrul Pavilionului României, la Expoziţiile Universale de la Paris. Tot în acea perioadă a întreţinut corespondenţă cu Institutul de Instrucţie Comercială din Viena şi cu Societatea Internaţională pentru Dezvoltarea Învăţământului Comercial din Berna - Elveţia.
        În 1912, Şcoala Superioară Comercială de băieţi din Bucureşti era singura instituţie de învăţământ cu o echipă de fotbal completă şi proprie. Cu aceasta echipă şcoala a câştigat multe concursuri si campionate. De asemenea, în anul 1926, în şcoală s-a înfiinţat o Grupă de Cruce Roşie, prima de acest gen în sistemul epocii, care urmarea să asigure asistenţa medicală tuturor elevilor şi să le faciliteze accesul în taberele şcolare.
        Prima revistă a şcolii, denumită „Ramuri fragede” a fost editată în anul 1930.

...ASTĂZI

        În 1994, liceul a reuşit să devină şcoală - pilot a programului PHARE în Familia ocupaţională "Finanţe - Administraţie - Management", pentru pregătirea elevilor în meseriile funcţionar bancar, agent comercial şi asistent de gestiune.
        Din 1997, s-a introdus la clasa a 10-a Educaţia antreprenorială, prin programul Junior Achievement, iar în anul 2003 liceul a devenit centru de testare acreditat de ECDL (European Computer Driving Licence), primind Diploma de excelenţă pentru activitatea desfăşurată. Totodată, şcoala se remarcă prin utilizarea programului computerizat de predare-învăţare (AEL).
        În anul 2004 şcoala a obţinut Certificatul de recunoaştere ca liceu-pilot în proiectul "Fii european; implică-te în problemele comunităţii", susţinut de Uniunea Europeană.
        Una din marile realizări ale şcolii (2003) prin ineditul ei, este Clubul de Iniţiativă şi Voluntariat pentru Egalitatea Şanselor - CIVES, în colaborare cu Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate. Acest Club are misiunea de a coordona activitatea elevilor şi profesorilor din Capitală în activităţile legate de promovarea egalităţii de gen.
        Pentru mai multe informaţii, accesaţi pagina şcolii comerciale.