Vedere din centru

Vedere din centru

Muzeul Municipal Mediaş


          Muzeul Municipal Mediaş, din cadrul Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret este amplasat în clădirea unei foste mănăstiri franciscane datând din sec. XV.  În cadrul Muzeului se află trei secţii de bază:
  • istorie
  • etnografie-artă
  • ştiinţele naturii
Prezentare

 
Muzeul Municipal Mediaş
 Cele mai vechi colecţii datează din prima jumătate a secolului XIX, constituindu-se în “Mediascher Altmuseum” care funcţiona pe lângă Gimnaziul Evanghelic din localitate. Din 1950, instituţia funcţionează sub denumirea de „Muzeul Raional Mediaş”, iar din 1968 sub aceea de „Muzeul Municipal Mediaş”. Instituţia, amplasată în clădirea unei foste mănăstiri franciscane datând din sec. XV, are trei secţii de bază: istorie, etnografie-artă şi ştiinţele naturii.

Patrimoniul cultural

           Patrimoniul Muzeului Municipal Mediaş este constituit din peste 20.000 piese, unele dintre ele având valoare de patrimoniu naţional. Din aceasta categorie fac parte piese precum: ceramica arheologică, produsele de argint din tezaurele dacice descoperite la Şeica Mică şi Mediaş, obiecte, steme, sigilii şi lăzi care au aparţinut breslelor medieşene, piese de port popular românesc, german şi maghiar cu specific pentru zona Târnavei Mari, precum şi colecţii de carte veche şi tablouri.
          De o valoare deosebită sunt sigiliul din argint al „târgului Mediaş” care datează din 1448, o statuie din lemn, considerată a fi între cele mai vechi statui din lemn, amplasată la începutul secolului al XVIII la ultimul nivel al turnului Trompeţilor, cunoscută sub numele de Thurm Pitz (Petre din Turn). Muzeul mai deţine o serie de structuri cu uz intern, precum: biblioteca, fototeca, diateca şi fonoteca.

Adresa: str. Mihai Viteazul, nr.46, Mediaş
Tel. 0369-445024
Vedere din Turnul Trompeţilor

          Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, din cadrul Primăriei Mediaş cuprinde următoarele instituţii de cultură: Muzeul Municipal Mediaş, Biblioteca „Şt. L. Roth”, Casa de Cultură a municipiului, Sala „Traube”, Cinema „Mediensis”, Sala Sporturilor Mediaş. Principalul obiect de activitate al Direcţiei pentru Cultură, este promovarea actului cultural la nivelul oraşului dar nu numai.

Persoană de contact:

Director Teodor Lucian Costea
Tel.0269-803870